fratsen

 • Onafhankelijke kinderen in de ochtend

  Dat de Zoon alleen opstaat en zich een uurtje kan bezighouden, zijn we intussen gewend. Eten of drinken haalt hij zich wel niet, als hij dorst krijgt komt hij ons halen. Toen ik vanmorgen om 6u30 dus gestommel hoorde beneden, maakte ik me geen zorgen en sliep tot mijn wekker om 6u45 ging. Wat later stommelde Zoon de badkamer binnen. Wie zat er dan beneden? Onze langslaapdochter dus!

  Ik trof haar aan naar Netflix kijkend aan de keukentafel, met een intussen half opgegeten leo-koek (die eet ze doodgraag) en een beker met daarin volgens haar kraanwater, maar een fletswit kleurtje en wat rare dingen erin drijvend. Dat is wel wat vreemd. Maar voor de rest, lang leve onafhankelijke kinderen! 3.5 jaar en ik heb er al geen werk meer mee 's morgens.

 • Doet die dat altijd meneer?

  Dit verhaal heb ik niet zelf meegemaakt maar is me verteld door de wederhelft...

  De wederhelft en zoon gaan frietjes halen tijdens ons vakantietje aan zee. In de frituur vraagt de uitbater plots "Doet die dat altijd, meneer?". Waarop de wederhelft naast zich kijkt en ziet dat onze Zoon de vitrine waarin al de frituursnacks liggen uitgestald, aan het aflikken is. Als bij een reusachtige slak is er al een heus slijmspoor te zien.

  Wederhelft vraagt aan ons gebroed waarom die dat eigenlijk doet en om ermee te stoppen, waarop kleine meneer zegt dat het zo lekker koud is aan zijn tong. En dan verwoed de hele ruit begint te boenen met een zakdoek. Wat de friturist precies niet echt zware vooruitgang vindt.

  Ik heb hier zo hard mee moeten lachen, ik krijg nog de slappe lach terwijl ik het typ eigenlijk...

 • Ondernemende kroost

  Een zaterdagochtend. Ik zit in de badkamer, wederhelft is de hond gaan uitlaten. De kinderen zitten een verdieping hoger, op Zoons kamer. Plots hoor ik dat ze de kraan gebruiken. Dus ik keel naar boven 'Geen water nemen'. Ik hoor de kraan weer dus ik keel nog eens maar ga rustig verder met me klaarmaken. Ze zijn 2 en 4 en zullen niet in 7 sloten tegelijk lopen, toch?

  Uiteindelijk ga ik kijken. En ik tref een heleboel water aan, een volgelopen babybad en twee half ontklede en natte kinderen. Alsook natte rubberenlaarzen en lakens.

  Wat was er gebeurd? Ze hadden het babybad gevonden dat op Dochter haar toekomstige kamer/huidig rommelkot ligt en dat versleept naar de slaapkamer van Zoon. Ze hadden rubberlaarsjes gebruikt om het bad te vullen (ingenieus toch). Ze hadden hun broek en onderbroek uitgedaan maar tshirt niet want anders hadden ze koud. En ze waren in bad gegaan. En om zich af te drogen hadden ze de hoeslakens van het babybed gebruikt. En volgens Zoon was het uiteraard allemaal het idee van Zusje geweest.

  En het zou nog geen zware ramp geweest zijn moest het babybad niet lek zijn...

 • Hoort wie klopt daar...

  Een avond achter de tv. Beide kinderen eindelijk in bed gekregen. De wederhelft leest de Zoon een verhaaltje, ik mag hetzelfde doen voor de Dochter. Zoon slaapt meestal binnen de 2 minuten na het verhaaltje, met de Dochter ben ik vaak een dik half uur zoet. Verschillende verhaaltjes, nog eens het bed uit met allerlei smoesjes, nog wat babbelen en spelen. Terwijl we tv kijken, horen we ze regelmatig nog zingen en spelen in haar bed.

  Plots hoorde ik echter geklop. We wonen in een rijhuis met dunne muren en horen veel van bij de buren. Maar het was toch een vreemd geluid. Na enkele minuten begon het me te dagen. Dit klopte toch echt niet. Dus ik race de trap op naar onze slaapkamer waar de jongste haar bedje staat. En tref ze vlak achter de gesloten deur. Ze had haar slaapzak uitgedaan, was via ons bed uit haar eigen bed gekropen en stond nu dus op de deur te kloppen. Ze besefte dat ze in overtreding was, want ze wou niet echt naar beneden en ging meteen braaf mee opnieuw haar bedje in. Het was ook al half 10 ondertussen schat ik...

  Straf...

  Echter niet zo straf als broer, die voor zijn tweede verjaardag al uit zijn bed sprong. Een bed dat nergens tegengeschoven stond. En dan met slaapzak en al de trap afkwam...
  Bij hem is het slapen gaan in elk geval ongelofelijk hard verbeterd sinds hij naar school gaat. Laat ons hopen dat dit voor onze Dochter ook zo zal zijn.

 • Samenwerkende vennootschap

  Tegenwoordig hebben we thuis al eens een samenwerkende vennootschap. Ik was nog aan het werk, de wederhelft was aan het koken en Dochter en Zoon zaten samen in de berging. Daar staat het hondenvoer en alle brikjes melk en fruitsap en dat kan al eens reuzefijn speelgoed zijn.

  Toen plots de wasmachine begon te draaien ging de wederhelft toch maar eens kijken. Wat bleek? Ze hadden ALLE brikken melk, plantaardige melk en fruitsap (en dat zijn er wel wat) in de machine gestoken en het dan gepresteerd om die dus aan te zetten. En daar waren al onze brikken, vrolijk aan het ronddraaien.

  Toen de wederhelft boos was, waren ze toch een beetje onder de indruk en hebben ze alle natte brikken proper afgedroogd en weer op het rek gestapeld...

 • Verdwijningen

  Een avond pure chaos, zoals ze hier eigenlijk altijd zijn. Zoon ligt net in bed. Dochter haar koorts moet gemeten, ze moet dringend aan de puffer, daarna aan de borst en in bed. Het loopt al tegen 20u45. Maar de thermometer en haar tutje zijn zoek.

  Uit pure wanhoop laat ik haar in haar blote poep lopen terwijl ik het warm krijgend van pure wanhoop zoek en graaf tussen de duplo, de kraan, de blokken, de boekjes, de pampers, de slofjes, de auto's en de knuffels. Met de wanhoop stijgt ook mijn stemvolume en verdwijnt gelijkmatig het laatste restje cool.

  De wederhelft komt helpen zoeken en besluit eens bij Zoon te gaan kijken. Hij komt de slaapkamer van Zoon in en die ligt breed grijnzend met de thermometer in bed. 'Ik heb de thermometer papa, had die in slaapzak gestoken'.