• Babywearing of de draagdoek in de winter

  Ik heb ooit (of verschillende keren) al wel verteld dat ik niet hou van een kinderwagen of plooibuggy. Ik ben niet graag beperkt in mijn bewegingsvrijheid, voel me ongemakkelijk als ik zo'n ding moet voortduwen en met twee grote honden is het gewoon niet handig. Waar ik wel een zeer grote fan van ben, is van het dragen van mijn kinderen. Op de buik in een doek als ze mini waren, op de rug in een doek of ergonomische drager nu ze groter zijn. 

  Veel mensen associëren draagdoeken enkel met borelingen en zomerdagen. Niets is minder waar. Het gaat evengoed met grotere kinderen en in hartje winter, om maar iets te zeggen. Nu de Dochter alweer twee is geworden, worden de draagdagen wel minder frequent. Vroeger was het een alledaags iets, tegenwoordig draag ik nog enkele keren per week, veelal op vaste momenten. 's Morgens vroeg in de ochtendrush als ik de kinderen naar school en crèche breng, bijvoorbeeld. Zit ze in de doek, dan weet ze dan het allemaal snel moet gaan. Op vrijdag, wanneer ik tijd heb, mag ze zelf meestappen naar school. Ook de wandelingen met de honden zijn momenten waarop ik ze graag op de rug zwier, dan hou ik mijn handen vrij.

  Is dat dan niet zwaar? Dat valt eigenlijk best mee. Met een ergonomische drager of doek wordt het gewicht goed verdeeld en is het voor zowel de volwassene als het kind erg fijn. En je bouwt dat ook gewoon op, natuurlijk, ze worden gelukkig niet geboren terwijl ze al 10 kilo wegen...

  Ook nu het waait, giet en koud wordt is dragen trouwens geen enkel probleem. Vorige winter kocht in de draagjas van Liliputi. Veel te laat. Ik vond de jas duur en heb de eerste jaren me dus beholpen met sjaals en toestanden. Had ik geweten hoe fantastisch zo'n jas is, ik had de investering direct bij de geboorte van Zoon gedaan. Om maar te zeggen dat ik er geen spijt van heb. De jas is ongelofelijk warm en je hebt een tussenstuk dat je zowel op de buik als op de rug kan ritsen. Tegenwoordig hebben ze zelfs zwangerschapsinserts. En neen, ik krijg geen percentje, ik ben gewoon razend enthousiast...

  draagdoek, babywearing, toddlerwearing, liliputi, draagjas

  Het is een gemak, dat dragen. Dragen met een minibaby komt tegemoet aan de huidhonger van die wezentjes maar ook voor een peuter of kleuter is het een uitkomst. Handen vrij, geen problemen met trappen of smalle paadjes maar ook handig op drukke beurzen en van die dingen, geen zware kinderwagen om te slepen als je kind wil stappen, noem maar op. En dus ook in de winter!