• Mijn liefste Dochter (4)

  De afgelopen maand was er een van verandering. Na vier maanden samen thuis, werd het tijd om weer de wereld in te stappen. Tijd om jouw geweldige persoontje te delen, met de oma, met de verzorgsters in de crèche. Het kan een banaal iets lijken, maar eigenlijk zetten we zo samen de eerste kleine stap op een lang parcours, jouw parcours van baby naar zelfstandige vrouw.

  Het had best wat voeten in de aarde. Na amper twee dagen proeven van dit nieuwe leven zaten we alweer 5 dagen thuis. Jij ziek, ik bezorgd. De eerste twee weken waren best wel veel zorgen en stress. Je weigerde pertinent om melk uit flesjes te drinken. Wat zorgde voor schuldgevoelens en zorgen langs mijn kant en behoorlijk wat extra werk voor de lieve mensen die op jou passen als ik ben gaan werken. Er werd al eens een klein uur uitgetrokken om jou wat melk binnen te lepelen. 

  Maar ondertussen ben je ermee weg, met die flesjes. Je oma vertelde me dat je begint te wapperen van vreugde als je het flesje ziet. Heel wat anders dan de woede-aanvallen waarbij je paars uitsloeg van amper twee weken geleden!

  Je bent zo'n beetje de ster van de crèche. Wanneer ik je breng, zwermen alle peuters om je heen en moet iedereen je een kusje of een aai komen geven. Je wordt uitgebreid begroet. Bij het afhalen word je omringd door een bende bodyguards, je broer op kop die allemaal de wacht houden terwijl jij in de wipper of op schoot zit. En Zoë, een vriendinnetje van je broer, vraagt zowat dagelijks om ook een baby. Maar niet zomaar een baby, net één als jij!

  Het is natuurlijk geen wonder dat iedereen zo fan is van jou. Je lacht de ganse dag. Een big smile, twinkels in je oogjes of gewoon luidop schaterlachen. De vervelende babykwaaltjes zoals krampen en huiluurtjes zijn nu echt naar de achtergrond aan het verdwijnen, je bent altijd goed gezind.

  Op je speelmat rol je nu lustig heen en weer, van je rug naar je buik en terug. Je speelt volop met de speelgoedjes die we erboven hebben gehangen, vastgrijpen en van proeven is daarbij spelletje nr 1. Je greep voor het eerst ook een hondenoor vast, dat werd door de hond in kwestie niet bijster geapprecieerd trouwens.

  Elke week tel ik de dagen tot het vrijdag is, en wij weer een dagje puur voor ons tweetjes hebben. Dan brengen we grote broer naar de crèche en trekken we de tijd uit om weer op elkaar af te stemmen. Wandelen, badderen, spelen, eten en slapen. Meer moet dat niet zijn. Een beetje moeder-dochter bonding voor het weekend begint en we met papa en broereman op avontuur trekken.

  Ik kijk al uit naar de komende maanden. Zou je over een goeie maand zelfstandig kunnen zitten? Je zit nu in elk geval al best stevig. En wat als we over enkele weken met vaste voeding gaan starten, wat ga je daarvan denken? Hoeveel zou je ondertussen al gegroeid zijn? Ga je net zo vroeg leren stappen als je broer of ga je het op een relaxer tempo aanpakken? Ik ben alvast benieuwd.

  Dikke kus

  Je mama

 • Poll: wanneer begonnen jullie met bijvoeding

  Wanneer zijn jullie gestart met groenten en fruit?

  Haalde er iemand de WHO-norm van 6 maanden exclusief borstvoeding in combinatie met een (bijna) voltijdse job?

  Ik wil ECHT voor die norm gaan, maar nu ik een kleine maand aan het werk ben en Dochterlief meer melk begint te drinken in de crèche (4 flesjes van 100 ml, slik) is het elke dag letterlijk een strijd met de kolf om er genoeg uit te krijgen. De eerste weken weigerde ze de fles en had ik elke dag melk over. Maar sinds vorige week gaat het flesjes drinken een pak beter en eind vorige week lukte het echt niet meer om genoeg bij elkaar te krijgen. Dit weekend dan twee tandjes bijgestoken en maandag weer prima en vandaag is het weer lastiger en het is nog maar dinsdag. Dus is er langs alle kanten druk om te gaan bijvoeden. Maar ik wil echt liever nog niet. En kunstvoeding nog minder. Ter info: Dochterlief wordt morgen 5 maanden. Ze heeft gemiddeld 8 voedingen per 24 uur. En ik vind borstvoeding en die norm echt superbelangrijk. Om tal van redenen.

 • Bijten revisited

  Na enkele maanden van engelachtig gedrag en complimentjes in de crèche heeft hij het weer gedaan. Een slapende baby in een relax tot bloedens toe gekrabd. En een van zijn beste vriendjes keihard geduwd. Niet fijn.

 • Roll over Beethoven

  Gisteren bleef het kabaal van Zoons kamer dik na 21u nog komen, dus besloot ik eens polshoogte te gaan nemen. Met Dochterlief op de arm. Om uiteraard vast te stellen dat meneer zijn slaapzak had uitgeprutst en al zijn knuffels en tutjes uit zijn bed gezwierd. Omdat ik Dochter niet bij hem in bed wou leggen (hij was zwaar in overdrive) legde ik haar op een fleece deken op de grond, op haar rug. Om na het weer treffelijk maken van Zoon te ontdekken dat ze naast die deken op haar buik lag rond te kijken. Ze heeft gerold. Voor het eerst. En ik heb het uiteraard weer niet gezien.

 • Fietsen

  Nog een mijlpaal voor Zoon, hij heeft gisteren bij de oma buiten gefietst met een driewieler, met trappers dus (tot hiertoe enkel een loopfietsje gehad). Op het filmpje zag hij er plots zo oud uit...

 • Zoon is er uiteraard ook nog

  Na al die focus op onze kleinste spruit mag Zoon hier dringend ook nog wat aandacht krijgen, toch? Wel, hij doet het schitterend. Gisteren was er even geen land mee te bezeilen, maar voor de rest is er de laatste weken weinig 'terrible' aan de 'two'. Hij kan echt heel wijs uit de hoek komen. Bijvoorbeeld in de auto herkent hij de weg, hij weet hoe we moeten rijden naar de crèche, naar oma, naar de 'grote winkel'. Hij pikt echt alles op, ook als we niet echt bedoelden dat hij er iets mee zou doen, bijvoorbeeld als ik gewoon iets tegen de wederhelft zeg, laat hij merken dat hij het ook begrepen heeft. Heel schattig, vandaag kom ik beneden en zegt hij 'mama rokje aan'. Alles heeft hij gezien en gehoord. Je kan hem echt inschakelen om dingen te brengen of weg te doen, ook op een andere verdieping dan die waar we op dat moment zijn.

  Zijn taal maakt ook grote sprongen. Van het weekend viel het me op dat hij 'ik' en 'mijn' begint te gebruiken in plaats van gewoon zijn naam voor alles te zetten. Hij kent ook al goed sequenties, bijvoorbeeld eerst verhaaltje lezen, dan slapen, dan wakker worden, dan crèche. De eerste vervoegingen zijn er ook al.

  Ook genoteerd, het eerste scheldwoord. De wederhelft had iets verkeerd gedaan in zijn ogen en kreeg 'domme kop' naar zijn hoofd geslingerd. Als hij kwaad is op ons (als we hem iets verbieden dus) dan durft hij zo een kruising doen van blazen gelijk een kat en spuwen zoals een lama...